lördag 7 juli 2012

Löfven kastar sten i glashus

I dagens almedalstal lovade Stefan Löfven att stärka äldreomsorgen och bygga ut förskolan. Tar man en snabb titt runtom i landet kan man konstatera att han är ute på tunn is. Det socialdemokratiska välfärdsbygget är inte vad det en gång var.

I Göteborg har det länge funnits ett kraftigt underskott på förskoleplatser. Ingen stadsdel klarar av att erbjuda förskoleplats inom fyra månader, vilket har fått Skolinspektionen att reagera. Sedan platsgarantin infördes 1995 har Göteborg inte lyckats uppfylla lagen mer än enstaka månader. Under hela denna period har landets näst största kommun haft socialdemokratiskt styre. Förskolan har varit utsatt för en flera decennier lång misskötsel i det socialdemokratiska skyltfönstret.

Tittar vi på landets fjärde största kommun ser det inte bättre ut. I Uppsala fanns det vid maktskiftet 2006 närmare 250 äldre som väntat i mer än tre månader på en plats på särskilt boende, trots biståndsbeslut. Först hösten 2011, efter fem års intensivt byggande, hade Alliansen helt lyckats bygga bort kön och alla äldre kunde erbjudas en plats inom tre månader från biståndsbeslutet. 250 äldre motsvarar det totala antalet äldre på särskilt boende i en genomsnittlig svensk kommun. Så många äldre fick alltså vänta mer än den lagstadgade gränsen på att få den äldreomsorg de behövde i en socialdemokratiskt styrd kommun.

Ingen kan förneka att Socialdemokraterna byggde upp den gemensamma välfärden under efterkrigstiden, men under de senaste åren har det sett annorlunda ut. När Löfven ber om väljarnas förtroende för att satsa på förskola och äldreomsorg bör väljarna tänka både en och två gånger på vad som har blivit resultatet i de kommuner där Socialdemokraterna på senare tid har haft ansvaret för utbyggnaden av välfärdstjänsterna. Resultatet är inte smickrande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar