söndag 3 februari 2013

Socialdemokratin, migrationspolitiken och moralen

Upprördheten över helgens utspel från Billström/Moderaterna är med all anledning stor och språkbruket i kvällens Agenda framkallade illamående. Men det gjorde även reaktionerna från socialdemokrater i sociala medier. 

De socialdemokrater som klagar över Billströms brunhet bör ägna ett ögonblick åt att minnas Stefan Löfvens uttalande om att arbetskraftsinvandrare snor jobb, Illmar Reepalus och Morgan Johanssons förslag om andra klassens medborgarskap, Göran Perssons varningar för östeuropéers sociala turism, Barbro Holmbergs attacker mot de apatiska flyktingbarnen och Maj-Inger Klingvalls försvar av den uppenbart havererade Utlänningsnämnden.

Migrationspolitik är inte en gren i vilken socialdemokratin har uppvisat moralisk excellens. Det vore därför klädsamt om lite fler socialdemokratiska politiker kunde uppvisa någon form av intellektuell hederlighet med tillhörande självkritik.

---------------------

Utöver Billströms tal om volymer och flöden så är även förslaget om visumtvång för västra Balkan värt att uppmärksamma på nytt. Uppmärksammandet av femhundra år med romer i Sverige håller på att avrundas och arbetet pågår med en vitbok om övergrepp på romer i Sverige. Samtidigt driver Billström ett visumtvång som i praktiken enbart syftar till att hindra förföljda romer från att söka sig en fristad i Sverige. Jag har svårt att finna ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar